klot på rad

Efter att ha tränat kettlebell ett tag fick jag och Nina möjligheten att en kall helg i januari göra vår Kettlebellsport/Fitness instructors certification, level 1. Då hade jag tränat kettlebell ungefär ett år och Nina ungefär ett halvår. Det var en otroligt rolig och lärorik helg där vi fick lära oss allt ifrån historiken om kettlebellens uppkomst och utveckling till att sätta ihop fitnesspass och tävlingsmomenten och tekniken inom Girevoysport (kettlebellsport). Förutom att lära sig själva tekniken och olika övningar man kan utföra med kettlebells är en stor del i certifieringen också att man ska kunna lära ut träningsformen till andra.

Varför är just kettlebell så bra kanske du undrar? Jo, därför att det bygger upp styrkan inifrån och ut. Eftersom det är en levande vikt så byggs alla stabilisator muskler upp och man får en starkare och stabilare kropp och man får en bättre hållning. Förutom att du blir grymt mycket starkare så förbättras även den aeroba kapaciteten. Win-win liksom! Att träna med kettlebell är också fördelaktig eftersom man lätt kan träna hemma om man införskaffar sig ett klot eller två (perfekt för småbarnsföräldrar). Och för att det är så roligt förstås!

cert certhelg

Med oss denna helg hade vi också Stina, en tjej från Arvidsjaur som aldrig tidigare tränat med kettlebell men som jobbar som instruktör och nu ville utöka sina pass med kettlebellpass. Även om hon aldrig tidigare tränat med kettlebell så gick det strålande att genomföra helgens certifiering och vi hade så himla roligt.

Eftersom vi var lite nyfikna på hur Stina upplevde certifieringshelgen och hur hennes fortsatta kettlebelltränande går bad vi henne skriva ihop lite tankar kring sin resa:

Några tankar från en absolut nybörjare:
Jag har sett kloten stå där i gymmet men aldrig riktigt vetat vad jag ska göra med dom. Jag har även sett när folk kastat runt på dom och tyckt att de där, det vill jag kunna. Så jag googlade och hittade True Grit, tog kontakt och visst var det så att de höll kurser! Jag kollade med gymägaren på gymmet jag håller klasser på, Exercise Gym och självklart var det bara boka in sig. Så det gjorde jag. Väl på plats förstod jag rätt snabbt att jag var den enda nybörjaren på plats, de slängdes runt med div ord jag inte förstod och de andra svingade klot som om de aldrig gjort annat. Jag gjorde helt fel, men fick fantastisk hjälp och härliga hurrarop från de andra så snart kände jag mig som en i gänget. Jag var såklart ljusår efter de andra men det gjorde ingenting, de fick mig liksom att känna mig som en i gänget på en gång. Jag fick lära mig språket, vi övade teknik, om och om igen, jag fick ställa 1000 dumma frågor och sedan nötte vi lite till. Och vi svettades, och skrattade. Aldrig någonsin hade jag trott att det kunde vara SÅ jobbigt, och så förbaskat roligt! När lördagen var slut masade jag mig till hotellrummet, hungrig, trött och totalt slut. Men samtidigt full av förväntan inför nästa dag och kursen skulle fortsätta. Träningsvärken när jag vaknade var horibel! Men dagen flöt på och efter ett sinnessjukt jobbigt sluttest och sedan en genomgång på att vi faktiskt lärt oss nått fick jag mitt efterlängtade cert!”

Och precis så är det! Det är så fantastiskt roligt, jobbigt, utmanande och utvecklande att det är omöjligt att inte falla för träningsformen. Helt övertygad om att detta skulle dra många människor på passen om det fanns att köra på gymmen! Kan förresten tillägga att Stina var den som vann fystesten på slutet av sista dagen 🙂

En eloge också till coacherna Fredrik och Maria som är så otroligt kunniga och genuint engagerade och intresserade av kettlebell och sprider sån passion för sporten.

Den 19-20 mars är ett nytt certifikationstillfälle inplanerad. Tycker du att det låter intressant att lära dig mer om grunderna i kettlebell fitness och sports eller vill bli bland de första med att hålla kettlebellpass? Bums in och anmäl dig!

Eller till Fredrik 070-306 52 16, truegritkettlebell@outlook.com

//Annika